כמעט כל אחד מכיר את הסיטואציה שבה אנחנו מקלידים שם של אדם בגוגל ומקבלים תוצאות מאתרים של פסקי דין בדפי תוצאות החיפוש של גוגל בתוספת הכותרת המאיימת משהו “מופיע בפסקי דין וחוקים!” (האמת היא שרוב האנשים לא מופיעים באמת בחוקים, אבל זה כבר סיפור למאמר אחר…).
למרבה הצער, בכל הנוגע לנושא של פרסום פסקי דין מגוגל, גם במידה שפסק הדין הוא בסופו של דבר לטובתו של אותו אדם, פרסום מסמכים משפטיים לא נראה טוב, במיוחד כאשר אותם אתרים מציגים רק את ההתחלה של אותו פסק דין בתוצאות החיפוש של גוגל, כך שאי אפשר בעצם לקבל את התמונה המלאה…ועוד לא דיברנו בכלל על החדירה לפרטיות שהיא עניין בפני עצמו.
אגב, ב – 2014 נעשה ניסיון של הנהלת בתי המשפט להגביל את הגישה של גוגל ומנועי חיפוש אחרים אל מאגרי מידע משפטיים האלו בדיוק בגלל סיבות כאלו, כך שלא יהיה צורך לבצע הסרת פסקי דין מהאינטרנט, אבל בג”ץ הפך את ההחלטה ב- 2015 וקבע שהנהלת בתי המשפט אינה יכולה לחסום את הגישה לציבור הרחב גם אם היא אינה מפרסמת פסקי דין באינטרנט.
כאשר פסק הדין מופיע על השם שלנו (ואל תשכחו שלפעמיים זה בכלל יכול להיות עליכם או על מישהו אחר עם אותו שם כמו שלכם), לפעמיים אנחנו נכנסים לפאניקה: מה הבוס יחשוב עלי בפעם הבאה שהוא יחפש אותי, בגוגל, מה יחשוב הקולגה לעבודה, מה תחשוב המזכירה…
האם אי פעם אני אצליח להתקבל לראיונות עבודה וכך הלאה, אז בלי פאניקה בבקשה, הסרת פסקי הדין מהאינטרנט, זה אפשרי.
- רוב האתרים שמציגים פסקי דין יסכימו לבצע מחיקת פסקי דין מהאינטרנט אם ישלמו להם “דמי כופר” של כמה עשרות שקלים לכל החלטה. הבעיה היא שלפעמיים מדובר בכמה החלטות שונות שהתגלגלו בסחבת של בתי המשפט (וכולנו מכירים את הסחבת הזו…), כך שבעצם מדובר בסכומים גבוהים למדי. גם הטענה של אותם אתרים שהיא צריכה לפנות למנועי החיפוש כדי להסיר פסקי דין מדף התוצאות מהם היא מגוחכת מכיוון שמדובר בסך הכול בשורת קוד אחת שמוסיפים לכל עמוד כזה ולא צריך באמת לבקש מגוגל שהיא תסיר פסקי הדין מצידה…
- ניהול מוניטין באינטרנט – לפעמיים אין בררה וציטוטים מפסק הדין או אזכורים שלנו מופיעים באתרי חדשות גדולים כמו למשל ynet או דה מרקר מהם קשה יותר להסיר את הכתבות שלמות (אלא אם כן יש לנו קשרים טובים עם העורכים…).במקרים האלו אין לנו בררה אלא “לדחוף” את התוצאות האלו כלפי מטה בעזרת חברות לניהול מוניטין.
התפקיד של החברות האלו הוא ליצור לנו תדמית חיובית באמצעות שלל אתרים שונים ברשת, החל מרשתות חברתיות, דרך אתרים אישים, בלוגים, מאמרים מקצועיים המפורסמים בשמנו וכך הלאה. אם החברות הללו יודעות מה הן עושות (וכדאי מאוד שהן ידעו…), התוצאות האלו יופיעו במקומות אטרקטיביים בגוגל בעמוד הראשון ואז כבר לא תהיה לנו בעיה של תוצאות שליליות (שידחקו לעמוד השני והלאה בו רוב הגולשים כבר לא טורחים להסתכל).
- אם מישהו פרסם חלקים מפסק הדין במטרה לפגוע בנו ומדובר בהוצאת דיבה, אפשר לתבוע אותו בקובלנה פלילית (אם הוא ניסה לפגוע בשני אנשים ויותר) או תביעה אזרחית.אם בית המשפט נתן צו המורה להסיר את תוצאות החיפוש מגוגל או שהצלחנו להוכיח מעל לכל ספק סביר שמדובר בדברים שקריים ופוגעניים המצדיקים להסיר פסקי דין מהאינטרנט, ייתכן שגוגל תפעל באופן יזום לאחר שתקבל מכתב מעורך דין המורה לה לעשות זאת. למרבה הצער, למרות שכדי להסיר פסקי דין מגוגל, שזהו החלום הרטוב בה’ הידיעה של כל מי שרוצה לבצע מחיקת פסקי דין מהאינטרנט, זה יכול לעבוד רק במקרים נדירים למדי בהם מוכנים להיכנס להליך משפטי…